Rólunk

A Nyíregyházi Egyetem LEGO® Education Innovation Studio (NYE – LEIS) célja, hogy megismertesse a leendő és a gyakorló pedagógusokat a LEGO® eszközök oktatásban való alkalmazásának módszertanával. Közösségi helyként is funkcionál majd ez a központ, amely hallgatók, tanárok, tanulók és szülők számára kelti életre a sokszor bonyolultnak tűnő természettudományos összefüggéseket.

A Nyíregyházi Egyetem és a LEGO® Education International 2018. május 29-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá Belgiumban, és ezt követően 2018. október 17-én átadták a Nyíregyházi Egyetemen, a régió első LEGO® Education Innovation Studio-ját. Az intézményünk büszke arra, hogy Közép-Kelet Európában először a Nyíregyházi Egyetemen alakítottak ki LEGO® Education Innovation Studio-t. A városban működik a LEGO® csoport magyarországi gyára, a LEGO® Manufacturing Kft., amely más területeken is szorosan együttműködik a Nyíregyházi Egyetemmel, így a Studio kialakításában is fontos szerepet vállalt.

A LEGO® eszközök széleskörű felhasználási módra alkalmasak, az oktatásban jól használhatóak, például a matematika, a természettudományos tantárgyak esetében, akár az anyanyelvi vagy idegennyelvi tanórákon is, a szövegértési, a történetmesélési feladatokban. Emellett a LEGO® készletet segítségével hatékonyan tanítható a robotika, továbbá felhasználhatók az informatika oktatásának kiegészítéseként is. A LEGO® Education készletek azonban nemcsak az iskolások számára lehetnek hasznosak, mivel a LEGO® Duplo® elemeket tartalmazó készletek akár már másfél éves kortól felkelthetik a kisgyermekek érdeklődését.


A Studio és az abban folyó képzések, foglalkozások fontos célja, hogy a LEGO® Education® módszertanát, pedagógiai értékrendjét országosan megismertessük a pedagógusokkal valamint a hozzánk érkező vendégekkel, szakemberekkel, diákokkal. A módszertan átadásával segítjük egy újfajta pedagógiai kultúra kialakítását, továbbá a résztvevők digitális és módszertani fejlesztését. Az eszközök alkalmazása természetesen a Nyíregyházi Egyetem pedagógusképzési módszertanában is helyet kap.

A módszertan átadása mellett a Studio kutatási funkciót is betölt, hiszen az itt dolgozó szakemberek igyekeznek minél alaposabban feltárni a LEGO® eszközök oktatásában való alkalmazhatóságának elméleti és gyakorlati aspektusait is.

Reméljük, hogy a LEGO® kockák oktatásban/nevelésben való alkalmazhatósága Önöket is kíváncsivá teszi, s hamarosan érdeklődőként személyesen is találkozhatunk programjainkon!

Üdvözlettel:

az NYE – LEIS csapata.