Modern pedagógia – Lego oktatási módszer a Nyíregyházi Egyetemen

Együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Egyetem a H-Didakt Kft.-vel a LEGO Education Innovation Studio munkájához kapcsolódó szakmai fejlesztésekről. A Kelet-Közép-Európa első és egyetlen Lego stúdiójában már több mint ötszáz pedagógus sajátította el az innovatív oktatási módszert.

Modern pedagógia – Lego oktatási módszer a Nyíregyházi EgyetemenFotó: Trifonov Éva

Együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Egyetem a H-Didakt Kft.-vel a LEGO Education Innovation Studio munkájához kapcsolódó szakmai fejlesztésekről. A Kelet-Közép-Európa első és egyetlen Lego stúdiójában már több mint ötszáz pedagógus sajátította el az innovatív oktatási módszert.

Még 2018-ban jött létre Kelet-Közép-Európa első és egyetlen Lego Education Stúdiója a Nyíregyházi Egyetem, a Lego gyár és H-Didakt Kft. együttműködésének köszönhetően. Ennek az volt a célja, hogy a legót, mint oktatási eszközt ismertessék meg a leendő pedagógusokkal még az egyetemi tanulmányaik idején.

Egyedülálló képzés

A stúdiót az egyetem egy olyan munkatársa működteti, Szabó József, aki Lego nemzetközi akadémiai tréner. Magyarországon mindössze két ilyen szakember van.

„Közel 500 pedagógust már kiképeztünk az országban, és mi szeretnénk majd lenni a Lego módszertani kutatói központ az országban, ahol kutatásokat fogunk folytatni, illetve a pedagógus továbbképzésben még aktívabb szerepet szeretnénk betölteni, illetve a Nyíregyházi Egyetemen a jövőben nem fog olyan tanító tanár végezni, aki ezt az innovatív oktatási módszert ne sajátítaná el” – nyilatkozta Vassné prof. dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Együttműködési megállapodás

Az együttműködési megállapodást most a H-Didakt Kft.-vel kötötte a Nyíregyházi Egyetem, ennek a cégnek a szakmai és fejlesztési segítségével tudták elindítani a Lego Studiot az intézményben. A kapcsolat már évekkel ezelőtt kezdődött, a H-Didakt Kft. a Lego Education magyarországi disztribútora. Az elmúlt évek munkája hasznos és innovatív volt a részt vevő felek tapasztalatai alapján, a Lego oktatási módszernek számtalan előnye van.

21. századi tananyag

„Az eszközeinkhez minden esetben tartozik egy digitális platform, arról azt hiszem, nem kell beszélnem, hogy a mai iskolapadban lévő generációnak miért nagyon fontos, hogy a digitális kompetenciáit tudjuk növelni, a másik, hogy olyan eszközöket és tananyagokat fejlesztünk az iskolák és óvodák számára, ahol a 21. századi nagyon fontos kompetenciákat tudják fejleszteni. Ez alatt értem az együttműködési készséget, a digitális kompetenciákat, a kommunikációs készség fejlesztését, az algoritmikus gondolkodás fejlesztését, tehát ezeknek a fejlesztéséhez vannak kialakítva a tananyagok” – mondta Kopasz Anikó, a H-Didakt Kft. ügyvezetője.

Minden eszközhöz tartozik egy jól kidolgozott tananyag, amit óravázlat szinten megkapnak a pedagógusok. A tananyagok minden esetben kipróbált, tesztelt feladatok, így még egyszerűbb dolguk van ezzel a tanároknak. A diákok számára pedig sokkal érdekesebb a tananyag bemutatása Lego eszközökön keresztül.

forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/modern-pedagogia-lego-oktatasi-modszer-a-nyiregyhazi-egyetemen-2021-06-02