LEGO® Mindstorms® Education EV3 programváltás

EV3 coding platforms

A régebbi hírekkel ellentétben a LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 készlethez tartozó LabVIEW szoftver működése nem szűnt meg a Windows 10 frissítéssel, valamint az új szoftver bevezetésével. A már megszokott program és programnyelv ugyanúgy elérhető, és a Windows 10 jelenleg futó verziójával is probléma nélkül használható.

A LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 Lab Software v.1.4.5 szoftver különbsége a régebbi verziókhoz képest, hogy a régebbi verziókban a programon belülről találtunk hivatkozást az aktivitások, projektek, challenge kiegészítő programokra, melyek mostantól külön, a hivatalos oldalról letöltve telepíthetők hozzá. A további programverziókról, frissítési lehetőségekről, támogatottságokról további információk sajnos nem állnak rendelkezésünkre.

A váltásra azért került sor, mert a Lab szoftver korábbi verziója nem volt kompatibilis az Apple Mac operációs rendszerének “Catalina” nevű kiadásával. Ezen okból úgy döntöttek, hogy a jelenlegi Lab szoftvert és az EV3 Programming App alkalmazást egy teljesen új alkalmazásra, az úgynevezett LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 Classroomra cserélik. A Scratch-en alapuló kódnyelvvel rendelkező EV3 Classroom elsősorban IOS-re készült, de a 2020-as év közepétől Windows 10, Android, Chromebook rendszereken is megjelent. Magyar nyelvvel sajnos ebben a verzióban sem találkozunk, ellenben mintegy 15 nyelv közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

A programok egymás mellett is használhatók. Amennyiben valaki úgy szeretné, akár mind a két programot is használhatja ugyanazon eszközön, figyelve arra, hogy egy brick egyszerre csak egy programhoz csatlakoztatható.

Aki mégis más programozási felületre vágyna, annak számos lehetőség akad, ugyanis az LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 a következő programozási nyelvekkel kompatibilis: Swift Playground, CoderZ, Microsoft MakeCode, Scratch 3.0, ROBOTC, Open Roberta Lab®, Python.

Szoftver letöltési linkek:

LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 LabVIEW: https://education.lego.com/en-us/downloads/retiredproducts/mindstorms-ev3-lab/software

LEGO® MINDSTORMS® Education EV3 Classroom: https://education.lego.com/en-us/downloads/mindstorms-ev3/software

Aktivitások, projektek, challengek a LabVIEW verzióhoz: https://education.lego.com/en-us/downloads/mindstorms-ev3/curriculum