Billund – egy utazás beszámolója

2023.09. hónapban Erasmus + Mobility Agreement Staff Mobility for Training program keretében a Nyíregyházi Egyetem 3 alkalmazottja (Dr. Jánvári Miriam Ivett, Dr. Nagy Balázs, Szabó József Mihály) utazott külföldre. Az úticél Dánia, Billund volt. Az utazás célja, hogy a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studiojának trénerei megismerkedjenek a LEGO Education újdonságaival, valamint testközelből is láthassák a LEGO Education és a LEGO történelmét. A billundi kintlét alatt a csapat kísérője, Andrea Schauer Hansen (Regional Area Manager, Europe, LEGO Education) volt, aki a 3 nap alatt biztosította az intézményekbe való belépést.

Az első napon a csapat meghívást kapott a LEGO Idea központjába, ahol Andrea és kollégája tartottak előadást a LEGO Education módszertanának újításairól. Szó esett a legújabb készletekről, valamint azon eszközökről, amelyek megszűnés alatt állnak. Ezenkívül a módszertanban történt újításokról, új célokról is informálódott csapatunk.

Ugyanezen a napon Andrea leszervezte számunkra, hogy az International School of Billund intézményében fogadjanak bennünket. Az intézmény speciális oktatási módszert használva működik, több mint 54 nemzetiséget magába foglalva. Az intézmény vezetője körbevezette csapatunkat, és megmutatta oktatási módszerüket, és a komplexumuk működését.

A második napot csapatunk utazással töltötte. Andrea útmutatására a csapat a Billundtól 70 kilométerre lévő Esbjerg városát látogatta meg. A város sok újdonságot és különlegességet ad az oda látogatóknak. Megnéztük a központi könyvtárat, és mivel Billundban nincs felsőoktatási intézmény, így megnéztük az esbjergi egyetem épületét, valamint a kulturális látnivalókat és a nevezetességeket.

A harmadik napon kísérőnk, Andrea segítségével eljutottunk egy olyan helyre, mely a turisták elől zárva van. Ez pedig nem más, mint Ole Kirk Christiansen, a LEGO alapítójának háza, valamint magánmúzeuma volt. A múzeumban elénk tárult az igazi történelem. Láthattuk az első játékokat, a LEGO kocka szabadalmát, az első présgépet, a LEGO Education által használt robotok teljes generációját. Rengeteg olyan információval gazdagodtunk, amellyel az oktatásunk és szemléletünk a módszertannal kapcsolatban még erősebbé vált.

A 3 aktív nap alatt a szervezett programokon kívül sikerült időt fordítanunk szabadfoglalkozásokra is. Ilyenek voltak például a LEGO Campus megtekintése, ahol a LEGO Foundation központja található, a LEGO House és a LEGOLand meglátogatása, ahol a LEGO mint játék jelenik meg és nem mint fejlesztő eszköz, valamint Billund városának kulturális parkjai és nevezetességei.