Braille szakértők és szakmai tanácskozás

Látássérült tanárokkal, valamint braille szakértőkkel tartottunk szakmai napot a LEGO® Education Innovation Studioban.

A szakmai nap és a megbeszélés elsődleges célja volt, hogy a vak- és gyengénlátó közösség megismerkedjen a LEGO® azon lehetőségeivel, amikkel élményszerűbbé tehető a braille olvasás tanítása, tanulása.

A világon mindenhol, köztük Magyarországon is nagy problémát jelent a vak- és gyengénlátó gyerekek és felnőttek fejlesztése, képzése, valamint a Braille írásra, olvasásra való tanítása. Ehhez nyújt nagy segítséget a LEGO® Braille Bricks készlet, ami a világon jelenleg megközelítően 20 országban érhető el. A LEGO® által kínált módszertani eszközkészlet, valamint a LEGO® eszközök játékos formában vezetik be a gyermekeket a Braille írás, valamint a képzelet világába. A módszertani eszköz lényege, hogy a készlet minden kockája megőrzi a LEGO® ikonikus formáját, de a hagyományos LEGO® kockákkal ellentétben a bütykök úgy helyezkednek el, hogy azok megfeleljenek a Braille ábécének.

A módszer kialakításában, és szakmai megfelelésében nyújtanak segítséget braille szakértőink, akikkel közösen próbáljuk a vakok- és gyengénlátók fejlesztését LEGO eszközökkel segíteni.

Vendégünk volt Bieber Mária gyógypedagógus a Bevezetés a Braille-irás és olvasás rejtelmeibe szakkönyv irója, az MVGYOSZ Braille-bigottságának tagja, Németh Tamásné Berta Edina Braille-kottaátiró, az MVGYOSZ Braille-bizottságának Elnöke, Nemes-Nagy Tünde a Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B Megyei Egyesülete elnöke, a Braille-bizottság tagja, valamint Németh Tamás vak zongoraművész, nyugdíjas zenetanár, a Louis Braille- Emlékérem díjazottja.