LEGO Education módszertan a Nyíregyházi Egyházmegye intézményeiben

A Nyíregyházi Egyházmegye három köznevelési intézményéből összesen húsz pedagógus vesz részt a Nyíregyházi Egyetem LEGO® Education Innovation Studio képzésén.

– Az oktatásban, a nevelési munkában mindig keresni kell az újabbnál újabb lehetőségeket, hogy megfelelve a modern kor kihívásainak élményszerűen mégis hatékonyan tudjuk átadni a tudást. – mondta honlapunknak Szabó Tamás atya, az egyházmegye oktatási referense. A LEGO® Education Innovation Studio (NYE – LEIS) által tartott módszertani képzés után remények szerint már a 2022/23-as tanévben az oktató-nevelő munka részévé válik ez az innováció a kisvárdai Szent György, a mátészalkai Móricz Zsigmond és nyíregyházi Szent Miklós általános iskolákban.

– Ezzel mintegy szélesíteni, változatossá és versenyképessé igyekszünk tenni az egyházmegye oktatási-nevelési munkáját – fogalmazta meg a célkitűzést az oktatási referens.  

–  Arra ösztönözzük az intézményeket, hogy a humánállományt és a gyermekek összetételét figyelembe véve minden iskola alakítsa ki azt a profilt, mely hosszú távon a tanulás-tanítás eredményességét feltételezi – mondta Papp Valéria, az egyházmegye oktatási irodájának munkatársa. Ebben a törekvésben a fenntartó szakértő kollégák bevonásával, továbbképzések szervezésével és anyagi hozzájárulással is segíti az egyes intézményeket. A LEGO® Education módszertanának alkalmazását újabb lehetőségként kínálták az iskolák számára, ahogyan tavaly a gyógypedagógusok által vezetett mozgásterápiás képzést, valamint a Csodaszarvas Program keretében az élménypedagógiai módszerek megismertetését. Az innovációk sorába illeszkedik a GlobEng program is, az angol nyelv tanulását segítő applikáció, mely az egyházmegye oktatási és szociális intézményeiben is elérhető – az egyházmegye és a debreceni szoftverfejlesztő cég megállapodásának köszönhetően.

A Lego Education Innovation Studio harmincórás módszertani képzésének lényege, hogy olyan játékot adjon a pedagógusok és gyermekek kezébe, mellyel élményszerűbbé tehetik a tanulást a LEGO® eszközök oktatásban való alkalmazásával különféle tudományterületeken. A három alkalom során a tematikus LEGO® készleteknek a használatát, a robotika alkalmazási lehetőségeit is áttanulmányozzák, mindehhez tananyagot biztosítanak, később a mikrotanítás és az óravázlat elkészítésével gyakorlatba ültetik az átbeszélt ismereteket, praktikus tanácsokkal és ötletekkel támogatják a résztvevőket, akik egy záróvizsga után tanúsítványt is kapnak majd – vázolta a képzés menetét Szabó József Mihály szakmai vezető, tréner.

A Nyíregyházi Egyetemen 2018-ban indult a Magyarországon és Kelet-Közép-Európában is egyedülálló stúdió, elsőként az országban és a régióban, ahol a LEGO® Education módszertanának magyar oktatási rendszerhez való adaptálását, és a magyar oktatási mintára való alakítását végzik. Az azóta eltelt három és fél évben több mint 800 pedagógust képeztek ki – mondta Szabó József Mihály LEGO® Educaon Academy Teacher Trainer.

A képzésről szóló összefoglalónkat, melyben Szabó Tamás atyát és Szabó József Mihály szakmai vezetőt is kérdeztük, hamarosan meghallgathatja podcast csatornánkon.

Spotify: https://open.spotify.com/show/1zphaFhfQ5Xvx54z2Z1UqE

Google Podcast: https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8xZjE3YTI2OC9wb2RjYXN0L3Jzcw==

Apple Podcast: https://apps.apple.com/us/app/apple-podcasts/id525463029

Anchor: https://anchor.fm/nyiregyhaziegyhazmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Nyíregyházi Egyházmegye

Eredeti hír: https://www.nyirgorkat.hu/?q=hir&id=5457&l=