Ünnepélyes terem-átadás: LEGO módszertan az egyetemi pedagógusképzésben

2018. október 17-én átadták a Nyíregyházi Egyetemen, Nyíregyházán a régió első LEGO Education Innovation Studio-ját. Közép-Kelet Európában először a Nyíregyházi Egyetemen alakítottak ki LEGO Education Innovation Studio-t. A játékos tanulás elvét előtérbe helyező tanterem és módszertani központ szerdán került átadásra, és máris birtokba vették a tanárok, tanítók és a pedagógusképzésben résztvevő hallgatók és diákok.

Az eseményen köszöntőt mondott Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora, Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, Seszták Osztár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke, Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár és Maciej Findlik, a LEGO Education feltörekvő európai piacokért felelős vezetője.

   

A hivatalos szalagátvágást követően az esemény vendégei egy bemutató órát és megtekinthettek, az egyetem gyakorlóiskolájának diákjai közreműködésével.

   

„A Nyíregyházi Egyetem innovatív fejlesztéseinek sorába illik be ez a beruházás”, kezdte köszöntőjében Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora. „Fontos célja az intézménynek, hogy a legmodernebb, leghatékonyabb, innovatív oktatási módszerek alkalmazását ismertesse meg a jövő pedagógusaival. A megnyíló LEGO Education Innovation Studio a logika és a játék módszerére építve segíti majd az ismeretek, logikai készségek fejlesztését, szövegértés, matematika és a robotika elsajátítását, a játékpedagógai módszerek és a közös munka élményének megtapasztalását a gyerekeknél. Ezt az élményt, ezt a módszert fogjuk megtanítani a Stúdió segítségével a pedagógusoknak és a gyerekeknek. Hosszú távú együttműködésünk a nyíregyházi LEGO gyárral, illetve a LEGO Education hálózatával mutatja azt, hogy ebben a régióban sikeresen születhenek meg az innovációk, az itt dolgozó szakemberek fogékonyak az új technikákra, az új módszerekre” – emelte ki az egyetem rektora.

A nyíregyházi LEGO Education Innovation Studio egy nemzetközi hálózat része, amelynek Nyugat-Európa számos, tanárképzést nyújtó egyeteme tagja már. A módszertani központ a tapasztalati elven alapuló tanulást helyezi előtérbe, amely aktívan bevonja a diákokat a tanulási folyamatba. Az innovációs stúdió emellett egyfajta közösségi központ is, hiszen összehozza az iskolákat, tanárokat, szülőket és diákokat. A jövő kutatói és mérnökei ott ülnek a ma tantermeiben, és csak arra várnak, hogy bátorítsák őket, felkeltsék az érdeklődésüket és a lelkesedésüket. A játék alapú tanulás egyik nagy előnye, hogy segítségével ki lehet emelni például a STEM ismereteket (tudomány, technológia, mérnöki ismeretek és matematika) a könyvszagú, klasszikus tantermi oktatásból és átélhetővé lehet tenni a témákat.

A LEGO Education Innovation Studio keretei között a Nyíregyházi Egyetem tanárképző intézetében dolgozó oktatók az utóbbi hetekben elsajátították a módszertani alapokat, amelyeket munkájuk során alkalmazva egyre több tanárképzésben résztvevő hallgató ismerkedik majd meg a haladó, játékos tanítás elveivel és gyakorlatával. A tantervek úgy lettek kifejlesztve egyetemi oktatókkal és alapfokú, illetve másodfokú iskolai tanárokkal közösen, hogy képesek legyenek felkelteni a diákok természetes kíváncsiságát, és szórakoztató, játékos módon segítsék az alapvető kommunikációs készségek, a kreativitás, a kollaborációs készésgek és a kritikai gondolkodás fejlesztését.

Maciej Findlik, a LEGO Education feltörekvő európai piacokért felelős ügyfélkapcsolati vezetője a megnyitón elmondta: „Mi itt mind azon dolgozunk, hogy jobb oktatást adhassunk a mai gyerekeknek, de azt is tudjuk, hogy ez csak akkor lehetséges, ha olyan úttörő képzési központok jönnek létre, amelyek képesek felkarolni az új ötleteket és gyakorlatokat. Mivel a világunk folyamatosan változik, az oktatási rendszernek is lépést kell tartania a fejlődéssel. A Nyíregyházi Egyetem üttörő szerepet játszik most Magyarországon, mi a LEGO Education részéről pedig büszkék vagyunk arra, hogy a megoldásaink rendelkezésre bocsátásával tovább erősíthetjük a magyar oktatást.”

Jesper Hassellund Mikkelsen, a LEGO Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: „a nyíregyházi LEGO gyár a világ legfejlettebb műanyagipari termelő egységei közé tartozik. Ehhez folyamatosan fejlesztjük a technológiánkat és a folyamatainkat. Olyan szakemberekre van szükségünk, akik képesek tanulni, fejlődni, együtt dolgozni másokkal és kreatívan megoldani a felmerülő problémákat – örülök neki, hogy a nyíregyházi tanárképzésen keresztül a jövő szakemberei már az iskolában inspirálódnak és játékos formában találkoznak izgalmas természettudományos kérdésekkel”.

forrás: http://www.nye.hu/lego_terem_atadas